dissabte, 19 de maig del 2018

8M


8M


El 8 de Març és el Dia de la Dona Treballadora on es reivindica els drets de la dona i la seva incorporació en el món laboral. ¿I per què el 8M i no un altre dia?

El 8 de març de 1909, 129 treballadores d'una fàbrica tèxtil de Nova York van morir cremades dins el seu lloc de treball. Les portes de la fàbrica tèxtil "Cotton" havien sigut tancades pels seus caps. Aquell mateix dia les treballadores havien decidit iniciar una vaga per denunciar els maltractaments, les males condicions, la inseguretat laboral i els salaris baixos.

Molts obrers i dones d'altres sindicats van donar suport a la vaga amb manifestacions i van convocar al poble a adherir-s'hi. Això va provocar la preocupació dels empresaris de "Cotton" per por al creixement del moviment feminista obrer i a cóm això els hi podria afectar.

Un dia, la fàbrica va començar a cremar-se amb totes les dones que feien vaga a dins. No van poder obrir les portes i això va provocar la mort de totes elles. Els propietaris van justificar-ho dient que havia estat un accident, però realment estaven satisfets perquè havien evitat la crescuda d'aquest moviment.
Es creu que les treballadores d'aquella fàbrica havien estat teixint roba lila els dies abans, i per això el lila és símbol de la lluita feminista.



 El 1975, l'ONU va institucionalitzar el 8 de març com el dia internacional de la dona. El 2018, es va convocar per primer cop una vaga general feminista.
El 8M d'aquest any, a Barcelona, es van fer un total de 3 manifestacions. La primera va tenir lloc la nit abans i va ser no mixta, és a dir, només de dones, amb el lema "La nit és nostre", en el que es defensava el dret de les dones a poder anar pel carrer segures. Va ser convocada a les 20h a la Plaça Joanic i va seguir pel carrer Tetuan fins a les 24h.

La segona va ser al matí, convocada pel sindicat d'estudiants, el qual també va convocar vaga general. La concentració estudiantil va tenir lloc a Plaça Universitat a les 12h.
L'última va ser a la tarda, que havia estat convocada per: la Confederació General del Treball (CGT), el Sindicat de Comissions de Base (Co.Bas), que també van convocar una vaga general, i Comissions Obreres (CCOO) i la Unió General de Treballadors (UGT), que a més participaven en les aturades parcials de dues hores al matí. La manifestació va ser convocada a la cruïlla del Passeig de Gràcia amb Diagonal a les 18:30h, i va seguir fins a Plaça Catalunya on es va llegir un manifest que va reivindicar la lluita històrica de les dones.
Els motius d'aquesta vaga feminista van ser principalment tot el relatiu a les desigualtats que pateixen les dones a l'àmbit laboral. A més a més, també es criticaven les agressions masclistes i els nombrosos femicidis (dones assesinades per violència patriarcal). Per últim la vaga va ser convocada com a anticapitalista per manifestar el desacord amb els rols de gènere que perpetua aquest sistema.
En definitiva, aquell dia ens vam sentir orgulloses del que estàvem construint i de l'èmfasi per canviar les coses que hi havia al nostre voltant, així com a dins nostre. Ens va sorprendre gratament la quantitat de dones que hi havia i la diferència d'edat i classes socials que aquesta vaga va agrupar. Estem orgulloses de formar part d'aquest canvi que estem vivint i continuarem lluitant per tal d'aconseguir allò que volem!!
 Mariona Caralps i Helena Flo, 4.2


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada