dissabte, 10 de març del 2018

Resultats eleccions 21-D


21-D


El 27 d'octubre del 2017, es va aprovar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució Espanyola de 1978, a Catalunya. Aquest article, cessava el govern català i convocava eleccions 54 dies més tard, el 21 de desembre. En aquest article, analitzarem el resultat de les eleccions del 21-D i les diferències que hi ha amb les eleccions de 2015.

Els resultats de 2017:



Per primera vegada en la història, Ciutadans va guanyar les eleccions autonòmiques, (el PP finalment va aconseguir quatre escons, treient-li un a C's) tot i no tenir cap alcaldia a Catalunya. Malgrat això, si mirem els resultats en blocs, l'independentisme (JxCAT, ERC i CUP) suma 70 escons (la majoria absoluta es troba a 68), i el bloc no independentista (C's, PP i PSC), sumen 57 escons. Els vuit escons restants, els va guanyar CatComú, que va apostar per al diàleg i no per al sí o el no. Si observem el nombre de vots, el sí obté un 47,49% dels vots, i el no un 43,49%. La disminució de vots respecte els escons del bloc independentista, ens indica que van ser menys votats a la provincia de Barcelona.

Si contrastem aquestes eleccions amb les de l'any 2012, les quals van ser les últimes no marcades per el sí/no a la independència, podem observar que els partits de dreta no independentista tenien uns números menors: el PP tenia 19 escons, i C's 9, un total de 28, que contrasta molt amb els 40 del 21-D. Això es tradueix en que la polarització del sí/no ha decidit el resultat de les eleccions, ja que molts votants s'hauràn decantat per C's pel simple fet de ser no independentistes.

El 2 de novembre, van ser empresonats vuit exconsellers de la generalitat (Junqueras, Fort, Romeva, Mundó, Rull, Turull, Borràs i Bassa). L'unic exconseller que no va entrar a la presó va ser Vila, ja que va dimitir un dia abans de la declaració d'independència. Mentrestant, tres exconsellers més (el president Puigdemont, Puig, Comín i Serret), es van exiliar a Brussel·les. 

El 4 de desembre van ser alliberats sis dels exconsellers empresonats. Van quedar dins la presó dos 2 exconsellers (el vicepresident Oriol Junqueras i Joaquim Forn), i tres van continuar a l'exili.

Després de les eleccions del 21-D, tots els exconsellers, excepte Vila, van ser escollits diputats, inclosos els que es troben a la presó o a l'exili. L'únic en renunciar a l'acte de diputat va ser Carles Mundó, per motius personals. Aquesta situació ens deixa amb cinc diputats electes del bloc independentista que no poden anar a l'investidura, de manera que només 65 (recordem que la majoria ha de ser 68) poden votar per l'investidura de Puigdemont. Això ens obre tres posibilitats per a Puigdemont: que als diputats empresonats s'els deixi votar telemàticament, que CATComú s'abstingui durant l'investidura, o que tres dels cinc diputats renunciin a les seves actes de diputats.

A tots aquests problemes, es suma que el 20 de febrer, Anna Gabriel, diputada de la CUP, va decidir refugiar-se a Suïssa ja que el tribunal l'imputava per diversos delictes després d'haver participat a l'1 d'octubre.

Finalment, la setmana passada, Carles Puigdemont va donar a conèixer un missatge institucional en el qual informava de la seva renúncia temporal a la presidència de la Generalitat, en favor del número dos de la llista que el va encapçalar, Jordi Sànchez, actualment empresonat a Soto del Real.


Ara per ara, però, no s'ha trobat cap solució. El president del Parlament, Roger Torrent, ha decidit ajornar "sine die", el ple d'investidura de Jordi Sánchez, a l'espera que el resolgui el Tribunal Europeu dels Drets Humans, donat que el Tribunal Suprem ha prohibit Jordi Sánchez sortir de Soto del Real sota cap circumstància.

Mentrestant, la Generalitat continúa sense govern. Finalment Catalunya esdevindrà independent? Pactarà amb el govern central? Qui governarà la Generalitat? Esperem que totes aques incògnites es resolguin aviat. 

Aniol Borras i Marcel González, 4.1



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada